Bugetul este cel mai la îndemână instrument prin care poți să înțelegi și să decizi ce se întâmplă cu banii tăi, dar și pentru a-ți urmări și îndeplini planurile, indiferent de orizontul de timp. Însă pentru a funcționa, bugetul trebuie să țină cont de tine, de personalitatea și nevoile tale, altfel vor fi doar niște cifre pe o hârtie.


Dar de unde începi?

1. Înțelege unde te afli

Înainte de toate ar trebui să înțelegi care este situația ta financiară curentă. Care este valoarea ta netă? Adică diferența dintre tot ce deții și totalul datoriilor tale.

De ce este bine să începi cu calculul valorii nete? Pentru a avea o perspectivă imediată a ceea ce ai reușit să acumulezi. Te ajută să înțelegi că nu doar veniturile sunt importante, ci și ce faci cu banii pe care îi câștigi.


2. Fă o listă cu planurile tale

Gândește-te care sunt planurile tale și cum banii te vor ajuta să le îndeplinești. Fă-ți o listă cu țintele tale financiare și ordoneaz-o în funcție de importanța lor pentru tine.

Aceste ținte ar putea fi:

  • Să achit toate datoriile curente în următoarele 6 sau 12 luni
  • Să fac economii pentru o vacanță exotică
  • Să îmi iau mașină sau să îmi renovez casa până la toamnă
  • Să am destui bani astfel încât să pot renunța la locul de muncă actual
  • Să mă asigur că voi avea o pensie bună
  • Să nu îmi mai fac griji pentru bani

3. Analizează care îți sunt veniturile și cheltuielile

Veniturile sunt, de obicei, mai ușor de identificat. Dacă ai venituri din mai multe surse, asigură-te că ții cont de toate atunci când construiești bugetul.

Când vine vorba despre cheltuieli, poate fi un pic mai dificil, mai ales dacă nu ai mai făcut acest exercițiu. Ideal ar fi să îți faci un sumar al cheltuielilor pentru cel puțin ultimele 2-3 luni. Nu uita de plățile făcute cu numerar.

Observă care sunt categoriile principale de cheltuieli (s-ar putea să fii surprins!).

Atenție, nu uita de cheltuielile anuale sau semi-anuale, cum ar fi asigurări, revizii auto, impozite și alte asemenea.

4. Începe de sus în jos

Atunci când vei începe să construiești bugetul, va deveni evident că vei avea de făcut niște alegeri.

Înainte de a începe să tai tot ce prinzi sau să te grăbești să spui că nu poți schimba nimic, i-a din nou lista de la pasul 3. Împarte cheltuielile în două mari grupe: necesare și opționale. Din zona de opționale alege primele două cele mai mari categorii de cheltuială si propune-ți să le reduci cu o treime în următoarele șase luni.

Dacă este prima dată când faci acest exercițiu, îți recomand să te uiți la toate categoriile de cost, chiar și la cele unde pare că nu poți face nimic, cum ar fi ratele pentru casă. Orice se poate negocia, inclusiv dobânda la bancă!

Folosește aceste economii pentru a-ți pune în mișcare planurile.


5. Dă-ți timp și fă schimbări

Vestea bună este că ai un buget! Vestea mai puțin bună este că … cel mai probabil acest buget nu va fi corect.

Nu-ți face griji! Este de așteptat ca la început să supraevaluezi anumite categorii și să subevaluezi (sau să uiți cu totul) alte categorii. E perfect normal!

Bugetul nu este un instrument rigid, el se adaptează nevoilor și priorităților tale, pe măsură ce planurile tale se schimbă.

Fă acest exercițiu de 2-3 ori, rezultatele vor fi din ce în ce mai bune!


6. Automatizează !

Cel mai bun mod de a te asigura că nu „uiți” să alimentezi conturile de economii, este să automatizezi acest proces.

Adică, setează-ți plați automate, lunare din contul curent înspre conturile de economii. Cele mai multe bănci îți permit să creezi ușor și fără costuri, multiple conturi de economii. Unele îți permit chiar să dai un nume acestor conturi, de exemplu: economii vacantă, casă, pensie …

Este un mod simplu de a evita să cheltuiești banii pe care ai vrea să îi economisești.

Însă nu uita, începe cu pași mici, mai ales dacă bugetul tău încă se schimbă sau încă nu ai reușit să identifici o sumă consistentă pentru economii. Este important să îți faci acest obicei sănătos, de a pune ceva de-o parte în fiecare lună.


7. Fă-ți un fond de urgență

Una dintre cele mai comune probleme atunci când încerci să stai în buget, este că mereu apare „ceva”. Ceva la care nu te-ai gândit, cel mai probabil pentru că nu aveai cum. De exemplu se strică mașina, se sparge o țeavă sau te inundă vecinul …

Fără un fond de urgență orice cheltuială neașteptată te va îndepărta de planurile tale, oricât de bine făcute.


8. Păstrează-ți bani pentru ce vrei tu

Așa cum spuneam la început, să faci și să respecți un plan de cheltuieli, nu înseamnă că trebuie să renunți la tot ce îți face plăcere.

Pune de-o parte bani pentru „distracție” sau „ce vrei tu”. Acesta va fi un fond din care vei putea să cheltuiești așa cum vrei, fără să explici nimic, nimănui. Însă asigură-te că nu cheltui mai mult decât ți-ai planificat.


9. Pune creionul pe hârtie … sau degetele pe tastatură

Acum că ai făcut un buget sau plan de cheltuieli, este important să urmărești cât de aproape este realitatea de acest plan.

Ca să nu păstrezi grămezi de bonuri sau să uiți de unele cheltuieli, cea mai ușoară soluție este să îți instalezi pe telefon o aplicație de bugetare sau urmărire a cheltuielilor. Astfel vei putea adăuga toate cheltuielile, pe categoriile dorite de tine, iar la sfârșitul lunii vei avea un sumar bine organizat, pe care îl vei putea compara cu planul tău.


Nu uita, cel mai important este să începi! Poate părea copleșitor, însă o dată ce ai trecut prin acest exercițiu, totul va fi mult mai ușor!