Când vine vorba de bani cu toții facem greșeli. Mai mici sau mai mari. Uneori ne dăm seama, uneori nu.
Mai jos sunt 7 greșeli cu impact mare pe termen lung. Tu pe câte dintre ele le faci și pe care ești gata să le corectezi ?
Te concentrezi pe a reduce cheltuielile în loc de a încerca să crești venitul
Atunci când vine vorba despre atingerea obiectivelor financiare și călătoria spre independență, abordarea standard este concentrată pe reducerea cheltuielilor.
Aceasta e o abordare foarte limitativă, prin simplul fapt că nu poți reduce mai mult decât ce ai. Până la urmă tot va trebui să mănânci !
Pe de altă parte, nu ai nicio limită atunci când vine vorba despre creșterea veniturilor. De aceea, pe termen lung, este mult mai important să te concentrezi pe creșterea veniturilor, decât pe reducerea cheltuielilor.
Da, este important să nu risipești, însă dedică suficientă energie pentru a găsi moduri prin care să îți crești veniturile.
Sărbătorești exagerat micile câștiguri
Știu oameni care petrec zile în șir căutând oferta cea mai bună pentru un televizor, astfel făcând economii de poate 500 de lei, însă nu găsesc 4 ore pentru a se pregăti pentru o negociere de salariu sau un interviu pentru un job mai bun.
Da, să economisești 500 lei este bine, dar să câștigi 25.000 lei în plus pe an, este și mai bine.
E important să ne bucurăm de micile realizări, însă de multe ori când ne concentrăm prea mult pe mărunțișuri, ne lăsăm distrași de la imaginea de ansamblu si lucrurile care pot avea impact semnificativ.
Împrumuți prea mult
Se spune că îți trebuie bani pentru a face bani, ceea ce poate fi o strategie bună. Din păcate, o astfel de strategie este foarte periculoasă atunci când lucrurile iau o întorsătură mai puțin favorabilă. Poți pierde tot: casă, mașină, alte bunuri, dar cel mai important, liniștea ta și a celor dragi.
Păstrează-ți echilibrul, pentru că, la sfârșitul zilei, singurul lucru care te protejează este abilitatea ta de a plăti datoriile.
Te interesează prea mult situația financiară a celorlalți
Da! Unii oameni o să aibă mai mulți bani decât tine! Unii pentru că sunt foarte buni la ceea ce fac, alții pentru că au noroc. Unii pentru că au câte puțin din fiecare … Încetează să te mai compari cu ceilalți. Nu cu ei trebuie să concurezi!
Concentrează-te pe ce faci tu și cum îți poți maximiza propriul potențial financiar. În fiecare zi încearcă să fii mai bun decât erai ieri. Este singurul lucru care contează!
Cheltuiești prea mult pentru stilul de viață
Să ai un stil de viață confortabil e bine. Să aloci o parte din creșterile de venit pentru a-ți spori acest confort este, din nou, bine. Însă atunci când îți folosești creșterile de venit doar pentru a-ți îmbunătăți stilul de viață, te îndepărtezi din ce în ce mai mult de independența financiară.
Așadar, dacă nu planifici să îți reduci considerabil standardul de viață o dată cu pensionarea, ar fi bine să preiei controlul asupra stilului de viată.
Când faci mai mulți bani, bucură-te de ei, dar nu uita să te gândești și la viitor!
Aștepți prea mult înainte să investești
Aștepți să … scadă piața sau să crească piața, să te documentezi mai mult sau să strângi mai mulți bani … De ce să aștepți ? Dacă sursa ta principală de venit nu este tranzacționarea diferitelor active, atunci singurul tău avantaj este timpul.
Investește în instrumente simple, puțin câte puțin. Important este să începi, apoi lasă dobânda compusă să lucreze. Cu cât începi mai repede, cu atât valoarea investită va crește.
Spui prea des că „nu te pricepi la bani”
Mintea ta este un instrument foarte puternic și doar tu poți alege cum să o folosești.
Știu, este greu să schimbi peste noapte lucrurile în care crezi, însă cu cât îți vei spune mai des că „nu te pricepi la bani”, cu atât nu vei face nimic. Cu cât îți vei spune că nu poți face un lucru, cu atât îți va fi mai greu să depășești obstacolul.
Propriile bariere sunt cel mai greu de dărâmat!
Nimeni nu se naște „priceput la bani”. Cu toții învățăm. Fă-ți curaj, fă primul pas în a prelua controlul asupra banilor tăi! Un pas mic făcut are mult mai multă valoare decât pașii mari pe care nu îi vei face niciodată.
În concluzie, nu este nimic rău în a face greșeli, atâta timp cât nu le repeți … de prea multe ori. Cu toții greșim, important este să învățăm și să mergem mai departe!