Investițiile în acțiuni și obligațiuni reprezintă un mod sigur și ușor pentru creșterea capitalului financiar propriu, pe termen lung. Atunci de ce nu sunt mai mulți investitori?

Pe lângă lipsa de informare și teama de necunoscut, o barieră semnificativă o reprezintă preconcepțiile: acele mituri despre bursă, investiții și investitori. Acea aură de mister care învăluie această zonă și care ne face să credem că domeniul investițiilor este rezervat unui număr foarte restrâns de persoane.

Mai jos vorbim despre 5 cele mai comune astfel de mituri și despre cum nu ar trebui să le lăsăm să ne oprească din a investi.


Mitul #1: Pentru a începe să investești, ai nevoie de mulți bani

Este preconcepția pe care cred că eu am auzit-o cel mai des și care, pe mine, m-a încetinit cel mai mult. Credeam că ai nevoie de zeci de mii de euro pentru a putea începe să investești. Greșit!

Poți începe să investești chiar și cu 50 RON. Mulți brokeri nu solicită o sumă minimă la deschiderea de cont sau suma minimă necesară se află în jurul a 100 USD. De asemenea, nu e obligatoriu să cumperi acțiuni întregi, ci poți cumpăra parți dintr-o acțiune, ceea ce înseamnă că poți investi în acțiuni scumpe, chiar dacă nu ai foarte mulți bani.


Mitul #2: Să investești este complicat

De foarte multe ori lumea bursei și a investitorilor poate părea un cerc închis, accesibil doar celor care au studiat sute de ore despre tot ce înseamnă piața instrumentelor financiare. Probabil pentru că așa vedem in filme …

Dar lucrurile nu sunt deloc atât de complicate. Începe cu termenii de bază și foarte repede, lucrurile vor deveni mult mai simple.

Pentru început este bine să știi ce este o acțiune (dreptul de proprietate pe o mică parte dintr-o companie), o obligațiune (un împrumut pe care îl acorzi unei companii sau instituții publice, pentru care primești dobândă), un fond mutual și un ETF (amândouă reprezintă un pachet de mai multe acțiuni și / sau obligațiuni, diferența principală este costul, datorită modului diferit de gestionare). Nu e foarte complicat!


Mitul #3: Pentru a investi, trebuie să știi cum să alegi acțiunile

Un alt mit des întâlnit este acela că pentru a investi trebuie să știi foarte bine cum funcționează toate instrumentele financiare, trebuie să știi dedesubturile bursei și ale companiilor listate, trebuie să poți interpreta datele financiare ale companiilor în care vrei să investești.

Poate, pe măsură ce te maturizezi ca investitor și vrei să afli mai multe, poți intra în aceste detalii. Poți să faci analize tehnice și fundamentale, să alegi acțiuni sau obligațiuni individuale pentru a investi. Însă, poți să nu faci asta niciodată și să ai succes!

Poți alege un instrument simplu, precum un ETF care replică evoluția S&P 500, în care să investești constant și să ai un randament excepțional.


Mitul #4: Este prea devreme sau prea târziu pentru a începe să investești

Dacă te gândești că „abia am 20 de ani, mai e timp” sau „am deja peste 40 de ani, e prea târziu pentru mine” … mai gândește-te o dată!

Datorită efectului dobânzii compuse, cu cât începi mai repede, cu atât este mai bine, dar nu lăsa vârsta să stea in calea bunăstării tale. Asigură-te că ai fondurile necesare și începe să investești atât cât poți, atunci când poți.


Mitul #5: Pentru a investi, ai nevoie de mult timp pentru analiză și tranzacționare

„Investițiile plictisitoare sunt cele mai bune”. Nimic mai adevărat!

Nu mai știu unde am citit prima dată această propoziție, însă m-a ajutat mult.

Volatilitatea normală a pieței sau anunțarea rezultatelor anuale și plata dividendelor, sunt non-evenimente pentru un investitor. O dată ce ți-ai stabilit un plan de investiții pe termen lung, nu-ți schimba strategia la orice mișcare a pieței. Ajustează-ți strategia în funcție de planurile personale, nu în funcție de zgomotul din jurul tău.


Este adevărat, domeniul investițiilor poate deveni complex pe măsură ce vrei să afli mai multe. Chiar și investitorii cu experiență au mereu de învățat ceva nou.

Nu aștepta până vei învăța tot, înainte de a începe. Este posibil să nu mai începi niciodată. Începe cu pași mici. Cu cât începi mai repede, cu atât mai repede îți vei îndeplini planurile financiare.