Procesul de recrutare este intens și competitiv, dar cu pregătirea necesară te poți diferenția și poți obține rolul atât de mult dorit.
Mai jos sunt 16 dintre cele mai comune întrebări ce apar într-un proces de recrutare. Îți voi spune ce vrea intervievatorul să audă și cum te poți pregăti, astfel încât să ieși în evidentă în mod pozitiv.
Întrebarea 1: De ce compania noastră ?
Este un test standard pentru a vedea dacă ești candidatul care aplică haotic la orice îi iese în cale sau dacă ai un plan pe care îl urmezi.
Un răspuns generic este foarte posibil să aibă un impact negativ important, însă nici nu te va ajuta, așa că ia-ți timp si caută 2-3 aspecte unice despre compania la care ai aplicat.
Un răspuns corect la această întrebare nu îți va asigura succesul, însă un răspuns nepotrivit aproape sigur te va duce spre eșec.
Întrebarea 2: Îmi spui mai multe despre tine ?
Aceasta nu este o invitație pentru a-ți recita CV-ul. Este un test despre cum/ dacă poți oferi un răspuns concis și relevant care să acopere trecutul, prezentul și viitorul tău.
Ideal această întrebare ar trebui să vină după ce ți-au fost prezentate compania și rolul, așa că asigură-te că punctezi pe zonele relevante rolului pe care aplici. Păstrează răspunsul scurt și concentrează-te pe informațiile cheie și unele detalii care poate nu apar in CV. Dacă te simți confortabil, poți adăuga 1-2 detalii personale.
Întrebarea 3: De ce ar trebui să te angajăm pe tine ?
O întrebare, de cele mai multe ori grea și intimidantă. Una dintre ocaziile în care intervievatorul poate să vadă cum te descurci în condiții de stres.
De asemenea, este o ocazie bună să arăți că te-ai pregătit pentru interviu.
Pregătește un răspuns clar și concis. Concentrează-te pe aptitudinile tale relevante rolului pe care ai aplicat. Punctează și pe parte de „soft skills” potrivite, acestea sunt din ce în ce mai greu de găsit.
Întrebarea 4: Care sunt punctele tale forte ?
Din nou, nu este despre cât de bine faci tu anumite lucruri, ci despre cât de potrivit ești pentru rol.
Oferă 2-3 puncte tari, care te fac potrivit pentru rol. Nu oferi un răspuns sec, de două cuvinte. „Îmbracă” răspunsul într-o (foarte) scurtă într-o poveste. Arată-le că sunt într-adevăr punctele tale tari, relevante pentru rol.
Întrebarea 5: Care sunt punctele tale slabe?
Cei mai mulți candidați încearcă să găsească o slăbiciune, care de fapt e un punct forte. Cum ar fi: „Dau prea multă atenție fiecărui detaliu”, vrând să spună că sunt atenți la detalii (de obicei angajatorii caută atenție la detalii …).
Nu face asta! Dă un răspuns sincer și personal. Și mai ales, arată ce faci să îmbunătățești acele zone mai puțin puternice.
Întrebarea 6: Îmi poți povesti despre un eșec profesional ?
Aceasta este o evaluare ce acoperă trei perspective: (i) dacă ai trecut printr-un eșec; (ii) cum ai făcut față; (iii) ce ai învățat din acea experiență.
Pregătește una sau două situații. Descrie situațiile cât de clar posibil și pune accent pe ce ai învățat din aceste experiențe.
NU pune toată vina pe factori externi (exp. colegi, șef, companie, Mercur retrograd …). Asumă-ți partea ta de eșec!
Întrebarea 7: De ce pleci de la actualul loc de muncă ?
În afară de curiozitatea normală, acesta poate fi un test de negativitate.
Niciodată nu spune lucruri negative despre angajatorul tău. Nimic de genul „șeful meu e total nerezonabil”, „colegii mei sunt nesuferiți”, „cultura organizațională e o mizerie” … Fiecare răspuns negativ va ridica un semn de întrebare în mintea interlocutorului. Asta pentru că, în orice poveste, sunt două părți implicate și, de obicei, adevărul e undeva la mijloc.
Păstrează nota pozitivă. Subliniază de ce noul rol și noua companie sunt mai bune pentru tine.
Întrebarea 8: Ce ar spune șeful tău despre tine ?
Deși pare, nu e doar o întrebare de umplutură. Folosește ocazia de a menționa o calitate a ta despre care încă nu ai vorbit.
Este posibil ca interlocutorul să meargă mai departe și să întrebe ce nu îi place actualului șef la tine. Pregătește un răspuns sincer și nu uita să pui accent pe cum ai remediat sau remediezi aspectele mai puțin plăcute.
Întrebarea 9: Unde te vezi peste 5 sau 10 ani ?
Da … încă mai auzim această întrebare. Știu, pe mulți ne face să ne întrebăm dacă mai vrem să lucrăm în organizația unde am aplicat, dar acesta este un subiect pentru altă discuție.
De obicei cu această întrebare intervievatorul vrea să afle ce ambiții profesionale ai și, mai ales, dacă ai un plan pentru a-ți realiza acele ambiții.
Nu e nicio problemă dacă nu ai un răspuns perfect. Totul este atât de dinamic. Peste 10 ani poate vei avea un rol care acum încă nu s-a inventat.
Întrebarea 10: Te gândești să îți întemeiezi o familie sau să faci copii în curând ?
Deși nu ar trebui, uneori regăsim și această întrebare.
Este absolut justificat să nu vrei să răspunzi, daca nu te simți confortabil. Dacă nu vei primi rolul pentru că nu ai răspuns la această întrebare, cel mai probabil nu ai fi vrut să faci parte din acea echipă.
Întrebarea 11: Care este stilul tău de leadership ?
Leader poți fi la orice nivel din carieră. Nu e nevoie de un titlu pentru asta.
Pregătește un exemplu specific. Povestește despre cum interacționezi cu echipa sau colegii. Despre cum delegi, cum motivezi. Ce îți place și ce funcționează la tine.
Fii sincer! Este o bună ocazie ca tu și intervievatorul să vedeți dacă sunteți potriviți să lucrați împreună.
Întrebarea 12: Ce te motivează ?
Este o întrebare ce ajută intervievatorul să se asigure că poate să îți ofere ceea ce contează pentru tine, așa că răspunde sincer.
Bine, ideal ar fi să nu spui că te motivează banii și atât. Cu siguranță este ceva mai mult, atât pe plan profesional, cât și personal.
Întrebarea 13: Povestește despre o situație de conflict profesional
Aceasta este o întrebare despre onestitate, curaj și asumare.
E bine să ai pregătit cel puțin un exemplu. Pregătește-te să vorbești despre ce a generat conflictul; care a fost rolul tău în escalarea și aplanarea situației; ce s-a întâmplat după închiderea conflictului; ce ai învățat tu și ce ai face diferit.
Întrebarea 14: Ce alte hobby-uri sau activități extra-profesionale ai ?
Vor să afle mai mult despre tine ca persoană, ceea ce este bine. E important să arăți că ai o viață și în afara biroului, dar încearcă să eviți răspunsurile generice.
Întrebarea 15: Mai este ceva ce ar fi bine să știm despre tine?
Este o întrebare standard de încheiere, dar rezistă tentație de a răspunde scurt „nu”, doar pentru a închide interviul.
E bine să închizi pe un ton energic, cu entuziasm!
Întrebarea 16: Ce întrebări ai pentru noi ?
Este din nou un test despre cât de bine te-ai pregătit pentru interviu, despre cât de atent ai fost la discuție, dar și o ocazie pentru intervievator de a vedea, din nou, ce contează pentru tine.
Întrebările generice nu o să te încurce, dar nici nu te ajută, așa că folosește ocazia și întreabă ceva ce chiar contează. Este o bună oportunitate de a face interlocutorul să vorbească, astfel încât tu să observi anumite aspecte, poate trecute cu vederea pana la acel moment.
Acestea sunt 16 dintre cele mai comune întrebări care apar într-un interviu. Acordă-ți timp și pregătește-te! Cheia este să ai o abordare deschisă, concisă și onestă. Și nu uita de nota personală! Orice intervievator va aprecia faptul că acorzi o atenție deosebită discuției voastre.